RUŠTÍ VETERÁNI V TEPLICÍCH

Ve čtvrtek 8. října jsme v rámci našeho projektu cestovního ruchu VISIT TEPLICE provázeli velice zajímavou skupinku ruských seniorů – veteránů druhé světové války. Provázíme obvykle skupiny turistů jako komerční aktivitu, nicméně je nám vždy ctí podpořit dobrou myšlenku a tak pravidelně také ukazujeme zajímavosti a krásy našeho města pro podobné skupiny i bez honoráře.

Teplice prozatím bohužel nejsou v povědomí „světa“ ani zbytku naší země pro lid...i moc přitažlivé zejména, když jsou hodnoceny bez osobní zkušenosti, jen z doslechu. A tak je příjemné sledovat, jak je naše město pro návštěvníky a turisty vždy příjemným překvapením. Jak hltají historii, zajímavosti a příběhy, které se váží snad ke každému kroku a místu v Teplicích. K unikátní historii a jedinečnosti města a regionu. Pravidelně po každé „exkurzi“ městem slýcháme slova obdivu a nadšení a zejména překvapení. Vždy můžeme sledovat změnu názoru na „nejstarší lázně ve střední Evropě“.

Tak to bylo i u této skupiny ruských seniorů, kteří i ve svém věku byly neuvěřitelně agilní. Většina z nich vědci a novináři, kteří mluví několika jazyky a někteří z nich dokonce žijí již dlouhá léta v naší zemi. Provázet turisty chce vyjma znalostí také jistou dávku improvizace, kdy musíte vystihnout charakter a náladu posluchačů, toho co je zajímá, anebo naopak nezajímá. Tito hosté byly neuvěřitelně zvídaví a projevovali neuvěřitelné znalosti z evropské historie, jíž jsou Teplice významnou součástí. Mnoho z nich projevilo zájem přijet do Teplic znovu a využít také teplické prameny a lázně.

Jednoznačně největší zájem u nich vyvolal relikviář s ostatky sv. Clari v chrámu Povýšení sv. Kříže na Zámeckém náměstí a také zámecké nádvoří s pozůstatky původního kláštera. Naše díky také patří teplickému Regionálnímu muzeu a restauraci a hotelu U Koziček, kde naše pouť po Teplicích skončila u dobrého oběda, na který jsme naše hosty pozvali. VISIT TEPLICE, tedy „navštivte Teplice“ je naším cílem, není tedy pro nás lepší odměny než když víme, že lidé, kteří je navštívili je budou dále chválit a doporučovat.

Tomáš Jarolím

Foto: V chrámu Povýšení sv. Kříže s otcem Vachatou u ostatků sv. Clari